Hoofdentree Artis te Amsterdam

Herinrichting van de hoofdentree met kassa’s, fotowand en souvenir-kiosk, het vaste openingsbeeld bij elke tv-reportage over Artis.

opdrachtgever Natura Artis Magistra, Amsterdam
constucteur Adviesburo Smit, Waddinxveen
hoofdaannemer Aannemingsbedrijf Tetteroo, Amsterdam

1e fase

ontwerp 1996
uitvoering 1997 - 1998
bruto vloeropp. 110 m²
bouwkosten € 257.000,-

2e fase

ontwerp 2000
uitvoering 2000 - 2001
bruto vloeropp. 150 m²
bouwkosten € 300.000,-
installaties € 49.000,-

Het voorplein van Artis wordt begrensd door een historisch gebouw aan de ene kant en het moderne planetarium aan de andere. Om de identiteit en eenheid van het plein te herstellen zijn voor beide gebouwen vrijwel identieke houten volumes geplaatst. In deze volumes zijn de nieuwe kassa’s en de foto-kiosk ondergebracht.

Het doorzicht vanaf het voorplein naar de dierentuin is hersteld door het plan hier transparant te maken: slechts twee parapluies van beton markeren de in- en uitgang.

De inrichting van het voorplein is sober en gebaseerd op de logische verkeersbewegingen van het publiek.

In de tweede fase is een nieuwe souvenir-kiosk ontworpen.

Deze bestaat uit twee geplooide houten volumes die worden verbonden door een lichtstraat. De vormgeving en detaillering sluiten hiermee aan op de eerder door het bureau ontworpen hoofdentree.

De situering van het gebouwtje verbetert de zichtbaarheid en de bereikbaarheid van de achterliggende kinderboerderij.

   
   
   

Home > Projecten > Hoofdentree Artis