Woonhuis Rijksmonument Herengracht 56 Amsterdam

Restauratie en herbestemming tot stadsvilla van een Rijksmonument
I.s.m. Studio Piet Boon (interieurontwerp).

opdrachtgever P. Laubies, Amsterdam
constructeur Duyts Bouwconstructies, Amsterdam
hoofdaannemer Bouwbedrijf van der Windt, Oudewater
ontwerp 2016
uitvoering 2018 - 2019
bruto vloeropp. 450 m²
bouwkosten
installaties

Herengracht 56 is onderdeel van een bouwblok uit 1614, met aanvankelijk drie trapgevels in renaissance-stijl. In de 18e eeuw werden de huizen meer geïndividualiseerd en voorzien van lijstgevels. In 1874 is een achteraanbouw gerealiseerd.

Het pand is in nauwe samenspraak met Bureau Monumentenzorg Amsterdam zorgvuldig gerestaureerd en de monumentale kenmerken van exterieur en interieur (o.a. de trappartij) zijn daarbij gerespecteerd. De achtergevel, waarin in de jaren '70 van de vorige eeuw nieuwe kozijnen waren aangebracht, is zelfs weer teruggerestaureerd, met gebruikmaking van klassieke detailleringen.
Een ingrijpend funderingsherstel is gecombineerd met het verdiepen van het souterrain, waardoor meer bruikaar woonoppervlak ontstond.

Het interieur en de inrichting zijn verzorgd door Studio Piet Boon, waarmee gedurende het hele project een intensieve samenwerking bestond.

Vanwege de monumentenstatus zijn de mogelijkheden van o.a. isolerende maatregelen beperkt, maar we zijn er toch in geslaagd dit woonhuis te voorzien van klimaatvriendelijke en energie-besparende installaties.  

Home > Projecten > Woonhuis Rijksmonument