Verzorgingscentrum Artis Amsterdam

Nieuwbouw van een voedselbereidingsgebouw met kantoren, magazijnen en een tropische kas voor de dierentuin Artis.

Publicatie in KNB Jaarverslag 2001.

opdrachtgever Natura Artis Magistra, Amsterdam
constucteur Adviesburo Smit, Waddinxveen
hoofdaannemer Aannemingsmaatschappij VBK, Hoorn
ontwerp 1990
uitvoering 1999 - 2000
bruto vloeropp. 2.930 m²
bouwkosten € 2.960.000,-

Op het meest oostelijke deel van het nieuwe Artisterrein is een dienstgebied gerealiseerd, dat door een brug verbonden is met de Sarphatistraat.

Centraal ligt een voedselbereidingsgebouw met kantoren. De kantoren zijn ondergebracht in een volume van ruwe beton, dat boven twee andere bouwdelen lijkt te zweven. Ook deze twee bouwdelen, met verschillende hoogtes, zijn als afzonderlijke volumes afleesbaar gemaakt. Verschuivingen van de volumes ten opzichte van elkaar worden bepaald door de rangschikking van het programma en door het onregelmatige grondvlak van het terrein.

Het gebied wordt aan de randen begrensd door magazijnruimten, die in een begroeid talud zijn gelegd. Hierdoor blijft van buitenaf het groene beeld van de dierentuin gehandhaafd. Een tropische kas markeert het eind van de belangrijkste wandelroute in de tuin. Het eind van deze route wordt gevormd door een grote waterpartij, waaroverheen een brug naar de kas voert. De entreepartij van brute beton staat als een opvallend contrast voor het abstracte glazen volume van de kas.

   
   
   
   
   
   
   

Home > Projecten > Verzorgingscentrum Artis